Car_Road_Wheel_1080x333.jpg

Kraften bak elkjøretøy: VARTA AGM xEV 

Elbiler og hybridbiler blir stadig mer populære for hvert år som går. Siden alle kjøretøy fremdeles trenger et 12V batteri, gir denne utviklingen nye utfordringer avhengig av kjøretøyets framdriftssystem Elkjøretøy (EV) klassifiseres basert på grad av elektrisk framdrift. Utover den tradisjonelle, interne forbrenningsmotoren (ICE) finnes det tre hovedtyper elkjøretøy: Ikke-ladbare hybrider (HEV), ladbare hybrider (PHEV) og batteridrevne elbiler (BEV). Vi i VARTA bruker én samlebetegnelse for alle tre: xEV.

xEV: én løsning for alle elkjøretøy 

VARTA_xEV_Campaign_Badge-embiggened.png

Forkortelsen består av suffikset "EV" som står for "electric vehicle – elkjøretøy", og henviser til elektromotoren i alle kjøretøyene, og "x" som betegner aktuell EV-underkategori: BEV for batteridrevne kjøretøy, HEV for ikke-ladbare hybridkjøretøy og PHEV for ladbare hybridkjøretøy.

Image_BEV_Nummer.png

BEV – batteridrevet kjøretøy

Dette er kjøretøy som ikke har forbrenningsmotor, men kun drives av strøm fra et stort li-ion-høyspenningsbatteri (litium-ion).
 1. 12 volts bilbatteri
 2. DC/DC-omformer
 3. Stort litium-ion høyspenningsbatteri
 4. AC/DC-omformer
 5. Elmotor
 6. Strømkilde (ladestasjon/veggboks)
Image_HEV_Nummer_12V.png

HEV – ikke-ladbare hybridkjøretøy

HEV har en forbrenningsmotor som hovedframdriftssystem, men har i tillegg en elmotor og et lite høyspenningsbatteri som gjør det mulig å kjøre korte distanser kun på strøm.
 1. 12 volts bilbatteri
 2. DC/DC-omformer
 3. Høyspenningsbatteri
 4. AC/DC-omformer
 5. Elmotor
 6. Bensin- eller dieseltank
 7. Forbrenningsmotor
Image_PHEV_Nummer_12V.png

PHEV – ladbar hybridbil

Dette er en videreutvikling av den ikke-ladbare hybriden. En ladbar hybridbil har et traksjonsbatteri som kan lades på ladestasjon eller fra veggboks. En PHEV har vanligvis et større høyspenningsbatteri enn en HEV og kan derfor kjøre lenger på strøm enn en HEV.
 1. 12 volts bilbatteri
 2. DC/DC-omformer
 3. Høyspenningsbatteri
 4. AC/DC-omformer
 5. Elmotor
 6. Bensin- eller dieseltank
 7. Forbrenningsmotor
 8. Strømkilde (ladestasjon/veggboks)

12V batteriets viktige rolle i elbilen

12V batteriet er en viktig komponent i alle biler, også elbiler. Batteriet brukes til å starte elbilen og står for forsyningen av lavspent strøm under kjøring, i nødstilfeller og hvis høyspenningsbatteriet skulle svikte. 12V batteriet fungerer som en ekstra strømkilde som sikrer uavbrutt drift av kritiske sikkerhetssystemer som ABS og ESP, dersom det oppstår en feil på høyspenningsbatteriet. 12V batteriet brukes også for å aktivere den elektriske drivlinjen og sikrer dessuten strømforsyning til elektrisk utstyr som sentrallås, startsperre og trådløse oppdateringer mens bilen er avslått.

CL-14983_New_xEV_Image_NO_preview-1.png

Vi gir deg AGM-batterier av ypperste kvalitet 

Ifølge ADACs nødstoppstatistikk er 12V batteriet en av hovedårsakene til at elbiler havarerer. Ulike faktorer belaster tradisjonelle batterier mer enn de tåler. AGM-teknologien er det mest robuste valget for elbiler, med en pålitelighet som er dokumentert i millioner av ulike Start-Stop-kjøretøy og applikasjoner. AGM-teknologien takler spenningstopper og sikrer strømforsyning i nødsituasjoner. Teknologien gir også et batteri som tåler krevende syklisk bruk og dype utladinger. AGM-batterier har en innebygd sikring sammenlignet med Li-ion-batterier og våtcellebatterier (fritt ventilerte) fordi de tåler overspenning og underspenning og er lekkasjesikre. En intern kortslutning vil dessuten medføre en svært mild reaksjon. Hvilket 12V batteri som er installert, vil avhenge av elkjøretøyets modenheten og kan derfor variere med årsmodell. Dessuten kan et kjøretøy med SLI-teknologi når som helst konverteres til AGM i løpet av kjøretøyets levetid. Vår batteriportefølje dekker allerede 97 % av alle elkjøretøy, og vi jobber løpende med å utvide og stabilisere dekningen vår.

Er du spesialist? Les mer på VARTA Partner Portal.

VARTA® Batterisøk


Er du spesialist? Bruk vårt avanserte søk i VARTA Partner Portal.

VARTA® forhandlersøk

Finn andre forhandlere